Performance fra Vestlandsutstillingen 2025

Rogaland Kunstsenter
Torsdag, 12. juni kl. 18.00
Rogaland Kunstsenter har den store gleden av å ønske velkommen til en kveld med performance fra Vestlandsutatillingen 2025. Vi viser til sammen 4 performancer av kunstnerduoen Simon Lering & Bettina Hystad, Rita Marhaug, Iben Mansfeld og Veslemøy Flotve.
Kurator for Vestlandsutatillingen 2025 er Vibece Salthe
Arrangementet finner sted på Rogaland Kunstsenter torsdag 12. juni kl. 18.00.
Velkommen!
Om utstillingen
Vestlandsutstillingen er ei årleg utstilling sidan 1922 med verk av kunstnarar som har tilknytting til Vestlandet. Utstillinga skal vise fram samtidskunst av høg kvalitet som speglar den vestlandske kunstscena slik den føregår i lokale, nasjonale og internasjonale kontekstar ut mot resten av landet.
Årets kunstnere:
Marianne Berg, Veslemøy Flotve, Mona Orstad Hansen, Ingeborg Kvame, Lerin/Hystad, Veslemøy Lilleengen, Iben Mansfeld, Rita Marhaug, Elin R. Melberg, Helle Mellemstrand, Marianne Moe, Eamon O’Kane, John K. Raustein, Siri Skjerve, Astrid Sleire, Corrina Thornton, Brynhild G. Winther
Om utøverne
Veslemøy Flotve er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen, og jobber primært med tekstil- og performancekunst. Hen undersøker ofte hva som påvirker våre valg og vaner. Ved å se på sosiale strukturer prøver hen å stille spørsmål ved hva som driver oss. Arbeidene kretser ofte rundt tematikker som kjønn, identitet, tid og omsorg samt hvilke påvirkninger arbeid, tradisjoner og normer har på oss. Flotve bor og jobber i Stavanger.
Performancen VerkTøy tar utgangspunkt i en rekke strikkede tekstile objekter. Objektene er formet som tradisjonelle verktøy, men er myke og ubrukelige. I performancen ser Flotve på våre underliggende kjønnsforventninger og assosiasjoner.
Lerin/Hystad er ei svensk/norsk kunstnarduo som består av Simon Torssell Lerin og Bettina Hvidevold Hystad. Siden 2010 har de utforsket grenselandet mellom visuell kunst og eksperimentell musikk. I deres praksis undersøker de planter, plantene sin rolle i økosystemet og menneskets forhold til planteriket. Uttrykksformene deres er tegning, tekst, video og lyd.
I performancen Electronic flora guider de lytteren gjennom en litterær og musikalsk reise inn i plantelivet.
Rita Marhaug er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen og har virket som professor samme sted. Hun har en rekke separatutstillinger i inn og utland bak seg og regnes blant annet som en nestor innen norsk performancekunst. Marhaug arbeider med uttrykksformer som grafikk, tegning, foto, artist books, video og performance. Hennes kunstnerskap kretser ofte rundt temaer som familierelasjoner og identitet. Marhaug bor og jobber i Bergen.
I performancen ALT bærer kunstneren med seg en halvsirkelformet blank, hvit bok. Hun henvender seg til publikum, legger boken fra seg på en lesepult og tar av seg handskene. Deretter kan lesingen av boken starte.
Iben Mansfeld er basert i Bergen, og utdannet ved Kunstakademiet samme sted. Mansfeld benytter seg primært av uttrykksformene maleri, tekstil og performance og utforsker temaer knyttet til traumer, maktstrukturer, kjønnsroller, kropp og psykisk helse.
Performancen er en fortelling basert på verket Selvportrett med brudekrone. Performancen kretser rundt utfordringene ved å være et individ med et sammensatt selvbilde i møte med samfunnet. Her utforskes problematikk rundt maktstrukturer og urettferdigheter, forventninger til det å være kvinne og mor, kjønn og utenforskap. I performancen møtes publikum gjennom sårbarhet, i det uforutsigbare og utfordrer måten vi forventes å håndtere komplekse sosiale situasjoner på.
Om kurator
Vibece Salthe (f. 1973) er utdannet Cand. philol i kunsthistorie fra Universitet i Bergen, og har en Diploma i hagehistorie fra The Royal Botanic Garden, Edinburgh. Salthe er ansatt som kurator ved Stavanger kunstmuseum, MUST. Hun har jobbet med samlinger, publikasjoner og utstillinger i museumsfeltet i mer enn 20 år – spesielt innenfor feltene modernisme og samtidskunst. Hun har en særlig interesse for feministiske og økologiske perspektiver, og har utforsket skjæringspunktet mellom kunst og botanikk. I løpet av de siste 15 årene har Salthe kuratert en rekke kritikerroste utstillinger som favner et bredt utvalg av norske og internasjonale kunstnere, deriblant Sophie Calle: Take Care of Yourself (2013); Marit Victoria Wulff Andreassen – Through the Woods (2015); Dark Side of the Moon: Nathalie Djurberg og Hans Berg (2017); FLORA – mellom planter og mennesker (2019); Jan Groth – Forløp og volum (2022), samt utstillingen Ruth Asawa: Citizen of the Universe (2022).