19.11.15

Goddag mann! Kunstsamling

Rogaland Kunstsenter viser daglig leder Geir Haraldseths eklektiske kunstsamling.

Interessen for kunstsamling her til lands er stigende, men hvorfor har det tatt oss så lang tid å følge land som USA, Frankrike, England, og for den del Sverige og Danmark? Hvorfor samler ikke flere på kunst? Og hvem er denne kunstsamleren? En eldre, distingvert herre? En dyktig økonomisk spekulant? En megalomansk jetsetter? Ikke nødvendigvis.

Geir Haraldseth har jobbet som kurator og kritiker i over 10 år. Hans nærhet og tilgang til både kunst og kunstnere har ført til en stor, variert og ukonvensjonell kunstsamling som nå stilles til skue i like ukonvensjonelt uferdige form. Den pretenderer ikke å være viktig, men er mer en behind-the-scenes avsløring fra et samliv med kunst, og en oppmuntring til å samle selv, og en leken problematisering av ideen om Kunstsamleren.Babak Ganjei I am not famous anymore web

Kunstsamling er tett forbundet med penger, men må man være rik for å samle på kunst? Ikke nødvendigvis. I denne utstillingen kostet det dyreste verket 8000 kroner og en kunstteoretisk tekst i bytte.

 Samlingen har flere ulike tema, som ennå ikke er fokuserte, men tre ulike rom i utstillingen illustrerer tre ulike måter å samle på kunst på. Hovedrommet viser `vanlig` kunst som malerier, tegninger, skulpturer, tekstilarbeider, trykk osv, det man kan kalle for autonome kunstverk med signatur og en aura av autentisitet. Det andre rommet viser hovedsaklig t-skjorter, et format som ikke vanligvis assosieres med kunst, men som faktisk er mye brukt av kunstnere i dag. Det tredje rommet viser såkalte editions og multiples. Dette kan være alt fra bøker til glass, fra duker til tallerkner.IDA EKBLAD web

Rogaland Kunstsenter vil at flere skal skal samle kunst, kjøpe kunst og sette pris på kunst. Kunsten er ikke tilgjengelig nok for alle, men håpet er at utstillingen kan åpne dører til andre. Kjøp kunst på kunstsenteret, på Studio17, på Kunsthallen, på Prosjektrom Normanns, på Amare, på Opdahl, på Kunstgalleriet eller Reed Projects. Kjøp det du liker. Kjøp det du har råd til.

Haraldseth har tidligere vist sin samling med totes bag ved Landings Project Space, Vestfossen, og hans samling med kunstbøker og tidsskrifter er på langvarig deponi til Rogaland Kunstsenter.

Utstillingen viser blant annet arbeider av: Assume Vivid Astro Focus, Tauba Auerbach, Naomi Fisher, Travis Boyer, K8 Hardy, Zak Kitnick, Matt Keegan, Ivan Galuzin, Kristian Skylstad, Brian Kokoska, Owen, Arthur Hutchinson, Joey Vega, Michael Bilsborough, Trygve

Luktvasslimo, Fredrik Værslev, Kaja CXZY Andersen, Bente Aanestad, Ignas Krunglevicius, Sven Sachsalber, Inger Bruun, Hans Edward Hammonds, Ida Ekblad, James Bidgood, Margrethe Aanestad, Odd Sama, Liz Croft, Kristine Øksendal, Terence Koh, Paul Mpagi Sepuya, Mai Thu Perret, Damian Hirst, Paul McCarthy og Jason Rhoades, Erlend Hogstad, Trollkrem, Kasper Bosmans, Marthe Ramm Fortun, Anders Smebye, Silje Rønneberg Hogstad, Christophe Chemin, Tyler Matthew Oyer, Mike Kelley, Kenneth Anger, Fischerspooner, Los Super Elegantes, Solveig Landa, Nils Bech, ToiletPaper, PaperRad, med spesielt fokus på Babak Ganjei og Scott Hug.