KUNST I OFFENTLIG ROM ROGALAND

 

 


FOLUNGENE

Av Magnus Vigrestad


 

_____

Oppført 1960
Kunstner: Hugo Frank Wathne (1932-2017)
Teknikk og material: Skulptur i bronse
Plassering: Johannesparken, Stavanger
Mål: h. 140 b. 123

«Folungene» er en skulptur i bronse som avbilder to føll i naturlig størrelse og er plassert i Johannesparken. Skulpturen ble avduket våren 1960 av byens daværende ordfører, Jan Johnsen. Skulpturen er bekostet av Stavanger bys kulturfond til en pris av ca. kr. 23 000.

Oppdraget fra Stavanger kommune fikk Hugo Wathne til å flytte tilbake til Stavanger fra Oslo. Skulpturene ble til i hans atelier i Madlaveien. Angivelig skal forholdene har vært noe kummerlige, og det sies at leiren til avstøpningen skal ha stått i fare til å fryse til is i løpet av kalde netter. På tross av dette ble resultatet upåklagelig. Etter avdukingen fikk skulpturen hederlig omtale i pressen og ble blant annet beskrevet som en «perle i bybildet» – en beskrivelse som fortsatt står seg den dag i dag. Videre godt mottatt av byens innbyggere, især de yngste. Kort tid etter avduking var det flere av byens barn som hadde bevilget seg en «ridetur» på føllene.

Hugo Wathnes uttalte mål med skulpturen var blant annet at byens barn skulle få komme i nærkontakt med dem, og få lov til å klatre og klyve på dem. Det er da også naturlig at skulpturene ble plassert direkte på bakken uten noen form for sokkel, noe som i kombinasjon med størrelsen og utformingen gir skulpturen et meget naturlig preg, noe som gjerne er ekstra innbydende for de yngste.

Denne tilnærmingen og tilretteleggingen for interaksjon for barn er også i finne i Wathnes skulptur «Kalv og Fole» avduket i 1981, plassert ved Tjensvoll skole.

_____

SE MER

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress