26.09.19

Herman Mbamba & Christian Tony Norum: En compagnie de

Foto: Herman Mbamba og Christian Tony Norum, 2019 (detalj).

Torsdag 26. september kl. 19

Rogaland Kunstsenter har gleden av å ønske velkommen til åpningen av utstillingen 
En compagnie de med kunstnerne Herman Mbamba og Christian Tony Norum.
 
Maleriet og den maleriske dialogen står sentralt i utstillingen, som utforsker likhetene og ulikhetene mellom de to kunstnerne og har et særlig fokus på samarbeid som kunstnerisk metode og form. Utstillingstittelen En compagnie de (fr. i selskap av) henspiller både på det konkrete samarbeidet og til en praksis som står i relasjon til kunsthistorien – og til alle de historiske og samtidige utøverne av maleriet som kunstform.
 
Utstillingen presenterer helt nye arbeider og inviterer også publikum med inn i den kunstneriske prosessen. Sentralt i utstillingen er et stort veggarbeid – en installasjon som på åpningskvaleden vil aktiveres i form av en performance med tittelen “The cosmic’s absurds sing songs of painted palettes”.

Mbamba og Norum arbeider begge primært med maleri, men også med poesi, video og performative arbeider. Norum henter ofte inspirasjon fra modernistisk maleri og har tydelige stilistiske referanser til kunsthistoriens kanoniserte kunstnere, f eks COBRA gruppen. Der Norums billedspråk er preget av det umiddelbare og ekspressive, har Mbambas maleriske overflater en grafisk kvalitet med en mer bearbeidet komposisjon.
 
Utstillingen åpnes av Kari Nessa Nordtun.

Herman Mbamba, f. 1980 (Namibia) er utdannet ved John Muafangejo Art Centre i Windhoek, Namibia, og Kunstakademiet i Oslo. Han arbeider primært med maleri, akryl på papir og lerret i både mindre og monumentale formater, men også med performative uttrykk. Han har fått nylig oppmerksomhet for sin deltakelse på fjorårets Berlin biennale og er også aktuell med en separatutstilling på Kunstnerforbundet senere i høst. Mbamba bor og arbeider i Haugesund. 
 
Christian Tony Norum, f. 1980 (Oslo) arbeider i hovedsak med oljemaleri i direkte kommunikasjon med poetisk performance, installasjon, video og skulpturell praksis. Han har ved et flertall tilfeller arbeidet direkte opp mot Edvard Munch, i prosjekter og utstillinger på Munchs atelier på Ekely, Munch hus i Warnemunde og på Munchmuseet. Samtidig som han låner formale uttrykk og metoder fra disse historiske kunstnerne, arbeider han også med en konstant utforskning og utvidelse av hva maleriet kan være – også i det offentlige rom.

 

Utstillingen åpnes torsdag 26. september kl. 19 og varer til fredag 8. november.

Galleriets åpningstider er torsdag-søndag kl. 12-16.
Rogaland Kunstsenter, Nytorget 17, 2. etasje.