14.08.13

Yngve Holen Extended Operations

ETOPS detalj

Extended Operations av Yngve Holen 14. august – 13. oktober

You are a piece of meat. You are flesh. A piece of meat is boarding a flight. It´s not chicken. You are not a bird. The thought of flying should be nerve-wracking, yet it is part and parcel of your contemporary existence. An existence that insists on filtering external input through your low-grade sensory perceptors, while you strive to add higher definition to your life.*

Holen-ETOPS5Rogaland Kunstsenter åpner Yngve Holens første store soloutstilling i Norge, Extended Operations. Utstillingen viser flere gjennomgående elementer, materialer og motiver fra Holens kunstneriske virke de senere år. Hovedmotivene er hentet fra flyindustrien, og gjenspeiles både i tittel, katalog, ide og materialvalg for utstillingen. Extended Operations og forkortelsen ETOPS viser til regelverket for hvor lange distanser et fly kan fly. ETOPS ble først innført i 1985 og førte til at fly med to motorer kunne krysse Atlanterhavet.

Holen-ETOPS16Teknologiens innflytelse på våre liv er noe Holen har vært opptatt av gjennom hele sitt kunstnerskap. Han har brukt billedteknologi fra medisin, som Computed Tomography, for å skanne smarttelefoner, laserteknologi fra reversed engineering og hurtigprototypeteknologi som CNC for å overføre informasjon til marmor, og laser-sintering SLS for å trykke tredimensjonale smarttelefoner i plast, noe som etterlater teknologien dum.

Holen-ETOPS19Holens interesse for flyindustrien begrenser seg ikke kun til det teknologiske, men også til endringer i overføringer, reise og konsekvensene dette har for samfunnet ellers. Informasjonen fra fem kjøttstykker er overført til fem marmorskulpturer som vises på flyvende tepper. Flyene flytter på folk og varer, og det endrer ikke bare vår logistikk, men også hvordan vi ser på oss selv og hvordan vi representerer oss selv. Flytting av informasjon er også noe som Extended Operations problematiserer, både i katalog og  utstilte arbeider.

Holen er opprinnelig fra Stavanger men bor og arbeider i Berlin, og stiller ut over hele verden. Hans siste prosjekter inkluderer No5a i New York (med Lars TCF Holdhus),  Société i Berlin, Neue Alte Brücke i Frankfurt, Blum & Poe i Los Angeles, og Johan Berggren i Malmö.

*Fra katalogen ETOPS som Rogaland Kunstsenter lanserer på åpningen. 

Utstillingen er støttet av Scandinavian Business Seating og NBK.