28.10.16

Å flytte et punktum – åpning av kunstverk + seminar

Siv Bugge Vatne Å flytte et punktum

Universitetet i Stavanger, Rogaland Kunstsenter og KORO inviterer til åpning av kunstverket “Å flytte et punktum” av Siv Bugge Vatne. I anledning åpningen arrangeres et seminar som tar opp ulike aspekter ved kunstverket som er plassert utenfor Elise Ottesen-Jensens hus (SV-bygget).

To store rullesteiner er hentet fra Jæren og balanserer på to lange benkestrekk i mørk granitt. Steinene kan betraktes som punktum i en setning, og verket innbyr til en refleksjon rundt hva som må til for å flytte et punktum eller en sannhet, og hvordan dette gjøres til en hver tid både i kunsten og i forskningen.

Ottesen-Jensen (1886-1973), som har gitt navn til SV-bygget, var en av Skandinavias viktigste forkjempere for likestilling og opplysningsarbeid, og følgelig en som flyttet på punktum. Hun brøt loven da hun reiste rundt og ga folk kunnskap om bruk av prevensjonsmidler. Hun skrev i en av bøkene sine at loven som forbød opplysning om og salg av prevensjonsmidler var som en anstøtsstein. Loven var et punktum, en stopper som hun trosset og flyttet på.

I seminaret vil kunstneren ha en samtale med kritiker Maria Kjær Themsen. Skribent Jan Verwoert deler sitt arbeid om forholdet mellom kunst og forskning, og kunstner Marthe Ramm Fortun utfører en performance med utgangspunkt i dagens punktum for kvinner i kunsten.

Program:
11:00 – 11:30 Ankomst og registrering
11:30 – 11:40 Velkommen v/ KOROs prosjektansvarlig Stine Arnet Høyem
11:40 – 11:55 Offisiell åpning av kunstverket v/ KOROs direktør Svein Bjørkås
12:00 – 12:30 Kunstnersamtale mellom Siv Bugge Vatne og Maria Kjær Themsen
12:30 – 13:15 Lunsj
13:15 – 13:55 Foredrag med Jan Verwoert
13:55 – 14:25 Performance av Marthe Ramm Fortun
14.25 – 14.30 Liten pause
14:30 – 15:00 Panelsamtale mellom Jan Verwoert, Marthe Ramm Fortun og Maria Kjær Themsen. Moderator er Svein Bjørkås

Seminaret starter med en introduksjon og åpning utendørs ved kunstverket. Påfølgende innlegg finner sted i det store auditoriet fra kl. 12.00-15.00 i Elise Ottesen-Jensens hus.

Arrangementet er gratis og åpent for alle
Det blir servert lunsj til de som ønsker mot bindende påmelding innen 24.10.16 kl. 12.00 til
arnljot.corneliussen@uis.no


Adresse:
Universitetet i Stavanger, Ullandhaug Campus
Elise Ottesen-Jensens hus / SV-bygget (bygg 5)


Om foredragsholderne:
Siv Bugge Vatne er en kunstner som ofte bruker historiske kilder, vitenskap og natur i sine arbeider. Hennes tidligere verk er representert i flere offentlige kunstprosjekter og samlinger som Kunstmuseet KUBE, Punkt Ø og Statens Konstråd (Sverige). Hun har studert ved Kunsthøgskolen i Oslo og Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam.

Maria Kjær Themsen er kunstkritiker og skriver fast for Weekendavisen, Kunstkritikk.dk og Artforum.com.   Hun er Mag. Art. i Litteraturvitenskap fra Københavns Universitet med fokus på kritiske strategier i samtidskunsten. Hun er forfatter av en lang rekke katalogtekster, artikler og essays om kunst, samt med-redaktør for Danske Kunstnerbøger / Danish Artists’ Books. Kjær Themsen har også kuratert utstillingene SPATIUM. Danish Contemporary Art (2012), Literacy/Illiteracy – the 16th Tallinn Print Triennial (2014), Kumu Art Museum, Estland og Afgang 15, Kunsthal Aarhus, (2015).

Jan Verwoert er professor i kunst og teori ved Kunstakademiet i Oslo. Han er en aktiv kritiker, skribent, foredragsholder og redaktør. Han er forfatter av «Bas Jan Ader: In Search of the Miraculos» (MIT Press/Afterall Books, 2006), essaysamlingen «Tell Me What You Want What You Really Really Want» (Sternberg Press/Piet Zwart Institute, 2010), «Animal Spirits–Fables in the Parlance of Our Time» i samarbeid med Michael Stevenson (Christoph Keller Editions, JRP, Zürich, 2013) og essaysamlingen «Cookie!» utgitt av Sternberg Press/Piet Zwart Institute (2014).

Marthe Ramm Fortun er kunstner og jobber med performance forankret i strukturert improvisasjon, tekst og assemblage. Fortun har vist ved bl.a. Bergen Kunsthall, KW Institute of Contemporary Art, Berlin, Beaux-Arts, Paris, Bozar Center for Fine Arts, Brussel, Stavanger Kunstmuseum, Stavanger, Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, Museet for Samtidskunst i Oslo og The Sculpture Center i New York. Hun har hatt separatutstilling ved Galerie Jan Dhaese i Ghent, Belgia, og Unge Kunstneres Samfund, Oslo.

Svein Bjørkås er direktør i KORO. Han er utdannet fotograf og sosiolog og har arbeidet ved blant annet Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Norsk kulturråds FoU-seksjon, Høgskolen i Vestfold og Telemarksforskning-Bø. Han har forsket på et bredt spekter av kultursosiologiske emner og publisert bøker, forskningsrapporter og artikler om bl.a. kunst, kunstfelt og kulturpolitikk.

 

Foto fra seminaret (tatt av Geir Haralseth):

IMG_0062 Geir Haraldseth

 

Video fra seminaret

 

Artikkel i Contemporary Art Stavanger (CAS) om seminaret