09.06.17

Stranger in Motherland

Maya Økland

Boklansering av Stranger in Motherland av Maya Økland på biblioteket kl 19.00 onsdag 7. juni

Rogaland Kunstsenter inviterer til boklansering av Maya Øklands fotobok Stranger in Motherland og en samtale mellom kunstneren og kunsthistoriker Helga Nyman, som også har skrevet en tekst til boken.

Stranger in Motherland er en fotobok om opphav og identitet av Maya Økland. Boken samler fotografier fra fire av Øklands reiser til morens hjemland, Brasil, utført mellom 1999 og 2013. Gjennom portretter og landskapsbilder skildrer Økland møter med slektninger i alle aldre i hverdagsomgivelsene deres. Boken er publisert av Teknisk Industri med design av La Tigre.

Kunsthistoriker Helga Nymans essay gir en innføring i Øklands praksis, og kontekstualiserer boken i lys av nyere foto og portrett-tradisjoner. Nymans nærlesninger av enkelte av bildene i boken problematiserer idéen om fotografiet som objektiv nedtegnelse. Utenforskap i møtet med det nære er overbyggende i teksten.

Et innledende dikt av den norsk-chilenske forfatteren og musikeren Pedro Carmona-Alvarez, skildrer et besøk til morens hjemby. I likhet med Øklands fotografier problematiserer Carmona-Alvarez veksling mellom distanse og nærhet, det familiære og det fremmede.

Maya Økland er kunstner og kurator med hovedfag i fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen, 2005. Fotografiene som utgjør Stranger in Motherland har vært vist ved en rekke visningssteder, der i blant i utstillingen Ny nordisk fotografi ved Hasselblad Center i Göteborg i 2006 og som soloutstilling på Arendal Kunstforening i 2008. Hun har vært aktiv i det kunstnerdrevne galleriet KNIPSU i Bergen 2010 – 2014 og var fungerende daglig leder og kurator for Kunsthall Stavanger i 2016. Maya Økland skal ha en separatutstilling på Varbergs Konsthall i Sverige i januar 2018, samt delta i en gruppeutstilling på Telemark Kunstnersenter i april 2018.

Helga Nyman er kunsthistoriker, formidler og kurator, med utdannelse fra Linköpings Universitet og Universitetet i Bergen. Nyman skriver og foreleser om samtidskunst, feminisme og kunstformidling. Hun har kuratert og co-kuratert flere utstillinger og eventer, blant annet gjennom prosjektet 100 år! og Kuppelkupp på Stavanger kunstmusuem. Helga Nyman arbeider som museumspedagog på Stavanger kunstmuseum.

Pedro Carmona-Alvarez er en prisbelønt forfatter, musiker og oversetter. Han debuterte som forfatter i 1997 med diktsamlingen Helter og har siden publisert fire romaner, hvorav den siste er Bergen Ungdomsteater fra 2016, fem diktsamlinger og over ti musikalske album under ulike navn som blant annet Sister Sonny. Hans bøker er blitt oversatt til engelsk, tyrkisk, dansk, tysk og arabisk.Boken er gitt ut med støtte fra Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord, Norsk Fotografisk Fond, Bergen kommune og Vederlagsfondet.