09.09.18

Luringen

Closer to more av Trygve Luktvasslimo
Closer to more av Trygve Luktvasslimo

I samarbeid med Stavanger på Skeivå viser Rogaland Kunstsenter videotriliogien A Life With No Echo av Trygve Luktvasslimo.

Søndag 9. september kl 19.00

De tre filmene som tilsammen utgjør verket A Life With No Echo tar for seg popstjerna Thor som blir truffet av lynet. Lynet splitter hans identitet og filmene tar for seg konstruksjonen av en ny identitet. Luktvasslimo viste sin filmtrilogi A Life With No Echo på Nordnorsk Kunstnersenter i 2016 og  i en modifisert versjon under Luringen i Bogota. 

I den første delen, Closer to More, filmet høsten 2016 får vi høre historien om Thor, som for mange år siden ble truffet av et mektig lynnedslag. Siden den dag har han hatt en umettelig hunger etter suksess. Han suger inspirasjon, talent og kraft fra sine omgivelser. Filmen er i sin helhet satt inne i Thors luksushjem hvor vi møter hans barn Tony og Sandy Bell, morsfiguren Emmy, fotterapeuten Cristo, assistenten Grammy og den mystiske tvillingbroren Oscar – de gjør seg alle klare for å punktere Thors oppblåste selvbilde fra alle kanter. Thor avsløres som et ekko av et menneske, et tomt skall av en mann.

 

luktvasslimo

 

I den andre delen, An Emotional Sherpa (2015), starter vi på Thors kjøkken og følger han derfra på en dags ferd mot scenen for å opptre. Vi blir kjent med en artist som aksellererer mot et uklart mål, samtidig som hans profetiske datter gjør seg klar for å konfrontere hans sjølopptatthet under et TV-intervju med den fenomenale mediastjerna Ocean.

I den tredje og siste delen,  A More Robust Sense of Identity (2014), følger vi Thor, desperat og fortapt, løpende og ramlende i en vulkansk ørken på leting etter sin egen stemme, ufiltrert lys, tynn luft og nærhet til himmelen. Filmet i Atacama-ørkenen i Chile på over 5000 m.o.h.

 

 

 

Luringen, kuratert av Stina Högkvist og daglig leder ved Rogaland Kunstsenter, Geir Haraldseth, tar tematisk utgangspunkt i den norrøne guden Loke. Hans mytologiska funksjon var en luringgud. Loke hadde mange ulike måter for å oppnå sine mål og brukte sine transformatoriska krafter for blant annet å bytte kjønn og han ble også gravid och fødte en hest.

I Luringen er det Lokes egenskap til infiltrering och kamouflering som vi ser nærmare på, og hvordan disse egenskaper kan brukes som en strategi for enten å skjule sitt “rette”  eller finne en identitet. Luringen er en lek med identitet og form, hva som er riktig og galt, mulig og umulig i samfunnet.

Med prosjektet vil kuratorene se på hvordan kodesystem och kamouflasje har blitt brukt for å lure seg rundt samfunnets normer og regler.  Kan Lokes kontinuerlig skiftende karakter forståes som en realisering av den egne identiten? Har disse strategier endret seg under historiens gang och i så fall hvordan?

Luringen ser på queer som et vidt begrep, som strekker sig utover seksualitet och kjønn, med en innebygd vilje til å integrerere och akseptere det som ikke passer inn i en standardisert ramme. 

Luringen ble for første gang vist i Bogota, Colombia, under KUIR festivalen. Da viste Luringen arbeider av A.R.M., Melanie Bonajo, Christophe Hamaide Pierson, Trygve Luktvasslimo og Tori Wrånes, organisert av Geir Haraldseth og Stina Högkvist. Neste utgave ble vist under Haugaland Pride med Charlotte Tarantino, Herman Mbamba og Jone Tou, i samarbeid med Haugaland Pride, Rom For og The Art Scene. 

Trygve Luktvasslimo (f. 1978 i Vefsn) er utdannet fra kunstakademiet i Malmø, med studieopphold blant annet i Berlin og Istanbul. Han arbeider i ulike medier, men i særlig grad film, musikk og performance. I 2013 utga han sin første bok, diktsamlingen Primitive Rim, som også ble lansert på Rogaland Kunstsenter, og er basert på et opphold på øygruppa Tro i Alstahaug i Nordland. I 2016 ga Luktvasslimo ut en bok om A Life Without Echo i samarbeid med Nordnorsk Kunstnersenter og i 2018 kommer boka Mudstone.