30.11.18

RKS 1978-2018-2025

RKS 1978-2018-2025 + Arkitektkonkurranse for Nytorget

Arrangement:

 

30. nov 2018 – 31. jan 2019 – Utstilling i galleriet

 

30. nov. 2018 – Åpningsfest – en helaften på Nytorget

Kl 16       Åpning ved ordfører Christine Sagen Helgø. Kristin Gustavsen og Tore Pang sparker i gang folkejuryen.
               Kaffe, kortreist fingermat og fredagspils i kafeen.
Kl 18       Studio17 åpner utstilling med Katarina Lundberg.
Kl 19       Drøs

 

19. des. 2018 – Mimrekveld og Lunken Gløgg med Berit Wathne

Kjenner du historien om da Kjartan Slettemarks vietnam-bilde ble angrepet med øks her i byen? Kom og hør (eller bidra med) skrøner fra Stavangers kunstmiljø på 70 og 80-tallet! Berit Wathne, kunstsenterets daglige leder fra 1974-94 husker det meste. Det blir også live innspilling av podcasten “Lunken kaffi; RKS spesial” med Espen Birkedal.

Hør podkast tatt opp på kvelden og se avisutklipp her

Mer info: https://www.facebook.com/events/279685586074952/

 

26. jan. 2019 kl.12-19.00 – Nytorgetfest

I anledning kunngjøringen av vinnerforslaget i arkitektkonkurransen inviterer flere av de næringsdrivende på Nytorget, Ungdom og Fritid, Rogaland kunstsenter, Petrikirken, Stavanger Utvikling og Stavanger Sentrum AS til fest på Nytorget.

Rogaland Kunstsenter har Barneverksted (LOL: Lego Og Limpistol) Doughnuts og kaffe i Kaffetrykkeriet. I tillegg til utstillinger i 2.etasje.

Mer info: https://www.facebook.com/events/2049464968506250/?active_tab=about

 

29. jan. 2019 – Mimrekveld og Lunken Rødvin med Kjell Pahr-Iversen

Special guest: Kjell Pahr-Iversen eminent forteller og tidsvitne avslører hvordan det gikk for seg i Stavangers kunstmiljø på 60-tallet. Det blir også live innspilling av podcasten “Lunken kaffi; RKS spesial” med Espen Birkedal.

Mer info: https://www.facebook.com/events/2429841600419521/

Hør podkast tatt opp på kvelden her.

 

13. feb. 2019 – Mimrekveld og Lunken Hvitvin med Susanne Christensen

I den tredje mimrekvelden flydde vi inn Susanne Christensen fra Danmark for å snakke om kvinnekampen og sin tid i Stavanger, med hovedfokus 80 og 90 tallet.

Hør podkast tatt opp på kvelden her

 

27. feb. 2019 kl. 18-21.00. – Mimrekveld og Lunken Øl med Geir Egil Bergjord

Denne gangen vil vi gjerne høre mer om kunstnerstyrte initiativer på 90 og 2000-tallet, for det har virkelig skjedd mye spennende i regionens kunstliv de siste 20 årene! Special guest er Geir Egil Bergjord – en av kunstnerne bak nettmagasinet Localmotives som startet opp i 2000. Espen gjør opptak, så det blir en slags live-podcast.

Mer info: https://www.facebook.com/events/1973704962937920/Rogaland Kunstsenter fyller 40 år og har laget en utstilling som trekker tråder fra Stavangers første kunstnerstyrte galleri i 1966 til senterets visjon for et Kunsthus på Nytorget i 2025. Vi feirer også vår nye publikumsarena på gateplan med kafé og bib­liotek som åpnet i høst.

Samtidig inviterer Stavanger Utvikling KF publikum inn i Juryrommet hvor konkurranseforslagene for de tre deltakende teamene i arkitektkonkurransen for Nytorget er utstilt. Her skal juryen for arkitektkonkurransen ha møtene sine. I januar bygges utstillingen opp ute på Nytorget og vinnerforslaget offentliggjøres.
 
Kunstnerstyrt formidling og byutvikling har noen fellestrekk – det er kollektive, gjerne komplekse og lange prosesser med demokratisk fundament. Denne dobbelutstillingen favner både fortid og fremtid uten å sette to streker under svaret. Vi har ønsket å skape en opplevelse av at historien er under konstant arbeid, og invitere de besøkende til å delta selv. Publikums stemme representerer nåtiden gjennom det de kan supplere av minner og meninger. Historien og fremtiden blir et kollektivt skriveprosjekt, og til syvende og sist handler det om å ha en arena for å møtes.

Takket være kunstsenterets første leder, Berit Wathne, har vi kunnet boltre oss i et spennende arkiv med avisartikler, lysbilder, kunstnerinfo og dokumentasjon over regionens kunstliv og egen aktivitet. Materialet vi viser er verken konsekvent organisert eller historisk uttømmende, men det gir et spennende glimt inn i en analog og kompleks fortid, og vil vise betydningen av å jobbe parallelt med kontinuitet og innovasjon slik Rogaland Kunstsenter alltid har gjort.
 
Den ubestridte stjernen i ensemblet er likevel kunstneren, i vår fortelling representert ved alle medlemmene i de to fagorganisasjonene Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR) og Norske Kunsthåndverkere Vest Norge –Rogaland (NKVN-R) som har bygget opp den kunstnerstyrte formidlingen og et kunstliv i regionen.
 
I tiden fremover vil utstillingen suppleres av faglige og sosiale arrangementer, podcasts og fanziner.
 


Les artikkelen av Andreas Breivik i Kunstkritikk 16.01.19: Kunstkritikk – – Historien er viktig for å kunne finne veien videre
Les intervju med Torunn Larsen i Contemporary Art Stavanger 13.02.19