30.11.18 - 2019-01-31

RKS 1978-2018-2025

RKS 1978-2018-2025
+
Arkitektkonkurranse for Nytorget
30. nov 2018 – 31. jan 2019

 

Åpningsfest fredag 30. november -en helaften på Nytorget:

Kl 16       Åpning ved ordfører Christine Sagen Helgø. Kristin Gustavsen og Tore Pang sparker i gang folkejuryen.
               Kaffe, kortreist fingermat og fredagspils i kafeen.
Kl 18       Studio17 åpner utstilling med Katarina Lundberg.
Kl 19       Drøs
 
Rogaland Kunstsenter fyller 40 år og har laget en utstilling som trekker tråder fra Stavangers første kunstnerstyrte galleri i 1966 til senterets visjon for et Kunsthus på Nytorget i 2025. Vi feirer også vår nye publikumsarena på gateplan med kafé og bib­liotek som åpnet i høst.

Samtidig inviterer Stavanger Utvikling KF publikum inn i Juryrommet hvor konkurranseforslagene for de tre deltakende teamene i arkitektkonkurransen for Nytorget er utstilt. Her skal juryen for arkitektkonkurransen ha møtene sine. I januar bygges utstillingen opp ute på Nytorget og vinnerforslaget offentliggjøres.
 
Kunstnerstyrt formidling og byutvikling har noen fellestrekk – det er kollektive, gjerne komplekse og lange prosesser med demokratisk fundament. Denne dobbelutstillingen favner både fortid og fremtid uten å sette to streker under svaret. Vi har ønsket å skape en opplevelse av at historien er under konstant arbeid, og invitere de besøkende til å delta selv. Publikums stemme representerer nåtiden gjennom det de kan supplere av minner og meninger. Historien og fremtiden blir et kollektivt skriveprosjekt, og til syvende og sist handler det om å ha en arena for å møtes.

Takket være kunstsenterets første leder, Berit Wathne, har vi kunnet boltre oss i et spennende arkiv med avisartikler, lysbilder, kunstnerinfo og dokumentasjon over regionens kunstliv og egen aktivitet. Materialet vi viser er verken konsekvent organisert eller historisk uttømmende, men det gir et spennende glimt inn i en analog og kompleks fortid, og vil vise betydningen av å jobbe parallelt med kontinuitet og innovasjon slik Rogaland Kunstsenter alltid har gjort.
 
Den ubestridte stjernen i ensemblet er likevel kunstneren, i vår fortelling representert ved alle medlemmene i de to fagorganisasjonene Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR) og Norske Kunsthåndverkere Vest Norge –Rogaland (NKVN-R) som har bygget opp den kunstnerstyrte formidlingen og et kunstliv i regionen.
 
I tiden fremover vil utstillingen suppleres av faglige og sosiale arrangementer, podcasts og fanziner.
 Galleriet er åpent Tors-fredag kl 12-16