KUNST I OFFENTLIG ROM ROGALAND

 

 


SAU OG LAM

Av Svein Magnus Håvarstein


 

_____

Oppført 1981
Kunstner: Svein Magnus Håvarstein (1942 – 2013)
Teknikk og material: Skulptur i bronse
Plassering: Østervåg-hjørnet i Klubbgaten, Stavanger
Mål: h. 88 b. 115

Laget av billedhugger og grafiker Svein Magnus Håvarstein. Håvarstein valgte et realistisk figurativt formspråk og uttrykk. Gjennom verket søker han å skape bevissthet rundt menneskenes holdninger og relasjoner til natur og dyreliv.

Oppdragsgiver var Hans Thorstensen. Han ønsket et kunstverk til minne om grunnleggeren av Oltedal AS, Endre Lima (1907-1956), som hadde bygget sin virksomhet rundt salg av ullvarer.

Skulpturen avbilder den den gamle norske spælsauen. Spælsauen kjennetegnes av at den er tillitsfull mot mennesker samtidig som den har beholdtmange av sine naturlige instinkter. Sauene er angivelig gode mødre, videre er de tilpasningsdyktige dyr som kan leve ute hele året.

Skulpturen har vært meget populær blant de yngste. Lammet er plassert slik at barn kan bruke det til å klatre opp på sauen. Dette har virket som tiltenkt. Utallige av byens barm har kjælt, klatret og sittet på lammet eller sauen. Den ruglede overflaten av gjør ryggene gode å sitte på for små kropper.

Etter kommunesammenslåingen er Stavanger angivelig blitt Norges største sauekommune. Skulpturen har da fått en fornyet aktualitet fra og med 2020.

_____

SE MER

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress