14.05.22

Utstilling: “Heat Exchange” på Utsira

Loni Johnson and Misael Soto at Metropolis Photo: Siri Borge

“Heat Exchange” på Utsira

Tidspunkt: 14. mai kl 07:40-20:00

Velkommen til en unik sjanse til å oppleve øya Utsira og møte kunstnerne Loni Johnson og misael soto fra Miami, USA!

Kunstnerne har oppholdt seg på Utsira hele uken som en del av “Heat Exchange”, et gjensidig program for kunstneropphold utviklet av Bas Fisher Invitational (BFI) i Miami og Rogaland Kunstsenter (RKS) i Stavanger.

Kunstnerne, sammen med BFI-direktøren og kunstneren Naomi Fisher, vil dele bilder og snakke om deres egen kunstutøvelse, og hvordan de bruker kunst for å styrke samfunnsutvikling og sosial endring.

Det vil bli visning av filmer skapt av pastor Houston R. Cypress fra Otter Clan fra Miccosukee Tribe of Indians of Florida. Cypress vil introdusere filmene over zoom, og svare på spørsmål etterpå. Filmene er på engelsk og Miccosukee-språket.

Etter samtalene vil det være en mottakelse med snacks og drikke, noe som gir mulighet for dypere samtale med kunstnerne.

 

Vi reiser sammen med buss og ferje ut til Utsira fra Sandnes, Stavanger og Haugesund, og returnerer samme dag.

Billettpris Sandnes/Stavanger: kr. 250
Billettpris Haugesund: kr. 150
Billettpris for fastboende på Utsira: kr. 50

Billettprisen inkluderer kunstnermøte, servering og all transport tur/retur fra Sandnes/Stavanger eller fra Haugesund.

Billetter kan kjøpes her


Avgangstider:
Buss fra Sandnes (Stasjon K): 07:40
Buss fra Stavanger (Rogaland Kunstsenter): 08:15
Ferge fra Haugesund: 10:30
Ferge fra Utsira: 16:30
Buss fra Haugesund til Stavanger: 17:45
Buss ankomst Sandnes: 20:00

Vennligst møt opp 10 min. før avgang.

 

PROGRAM

12.00 Mottakelse på Utsira Skole kino med supper fra det lokale Utsira-kjøkken, gulrotkake, snacks og drikke.
12.15 Introduksjon av “Heat Exchange”-programmet, presentert av Naomi Fisher, direktør for det kunstnerdrevne galleriet Bas Fisher Invitational i Miami Florida
12.30 Kunstnerpresentasjon av Loni Johnson
13:15 Kunstnerpresentasjon av misael soto
14.00 Zoom-introduksjon av kunstneren Rev. Houston Cypress fra Otter-klanen fra Miccosukke-stammen av indianere for en film.
14.30 Diskusjon og snacks.
15.00 Mulighet til å utforske Utsira og området, eller mingle på plassen og bli bedre kjent med folk og fe.
16.00 Skyss til ferge.

“Heat Exchange” er støttet av Norsk kulturråd og Rogaland fylkeskommune.

 

Om Utsira

Utsira er en øykommune i Rogaland i havgapet utenfor Karmøy, 18 km vest for Haugesund. Kommunen er Norges minste målt i folketall, med sine 188 innbyggere.

 

Om “Heat Exchange”

Bas Fisher Invitational (BFI) i Miami, Florida, og Rogaland Kunstsenter (RKS) i Stavanger har lansert Heat Exchange; et nytt gjensidig residencyprogram mellom kunstnere, kuratorer og kunstnerdrevne rom i Miami og Norge for utveksling av strategier og kunnskap som vil la kunstnere virke innenfor det globale kunstøkosystemet. Ved å sende tre norske kunstnere til Miami og tre Miami-baserte kunstnere til Norge legger programmet til rette for en utveksling av ‘kunstner-ambassadører’ som fordyper seg i hverandres kulturlandskap i én måned. Besøkende kunstnere i begge land vil holde samtaler om hvordan deres praksis inkluderer samfunnsengasjement og fokus på kunstnernes arbeidsvilkår mens de møter lokale kulturaktører og avslutter med å presentere et offentlig program. I Miami samarbeider Fountainhead Residency for å tilby studio- og oppholdsrom. Heat Exchange er muliggjort med generøs støtte gjennom International Cultural Partnerships Grant fra Miami-Dade County Department of Cultural Affairs, Kulturrådet og Knight Arts Challenge-stipend fra John S. og James L. Knight Foundation.

 

Om kunstnerne

Loni Johnson
Loni Johnson er kunstner, pedagog, mor og en aktivist som forstår at som kunstnere er det en syklisk plikt til å gi tilbake og pleie våre lokalsamfunn, og mener at hennes kreative gave må utnyttes til å forbedre vår verden. Hun er født og oppvokst i Miami, og ble uteksaminert fra New World School of the Arts i 1998 og mottok sin Bachelor of Fine Arts fra SUNY Purchase i 2003. Hun returnerte til sin ‘alma mater’, New World School for the Arts, som adjunkt professor fra 2006 til 2012. I 2012 ble hun forebyggingskoordinator for The A-List Company, et ungdomsutdanningsprogram for unge innen kunst finansiert gjennom Floridas avdeling for barn og familier. I 2011 stilte Johnson ut på Art Africa under Miami Art Week og som en del av Slavery to Self-Determination, en utstilling til ære for Black History Month ved University of Miami. Hun har vært med på den 5. årlige Spoken Soul Festival, i Miami Art Weeks PRIZM Art Fair i 2013 og 2014, og i Nada Art Fair i 2017 i samarbeid med Bas Fisher Invitational.

Hun har samarbeidet med stedsspesifikk danser og koreograf Hattie Mae Williams som The OMM SISTAS, med fokus på performative installasjonsverk i hele Miami, og var en del av det kreative teamet for Tarell Alvin McCraneys Youth Artist Leadership Summer (YALS) Program, som ble opprettet for å styrke unge fargede kvinner som har lidenskap for kunst. Hun har også jobbet som kunstunderviser ved S.O.U.L Sister Leadership Collective som tilbyr mentorskap og veiledning til unge kvinner og for farget LGBTQ-ungdom gjennom kunst.

I 2017 ble Loni en del av utdanningsavdelingen ved Perez Art Museum Miami som en kunstunderviser og hovedkoordinator for kunstdetektivprogrammet. Art Detectives er et kunstutdanningsprogram bygget på rammen av sosial rettferdighet. Johnson har vært medlem av National YoungArts Foundation siden 2010, først som Visual Arts Discipline Coordinator, og fra 2016 som medlem av Visual Arts National Selection Panel. I 2019 var Loni mottaker av The Knight Foundations Arts Champion Award.

I 2020 ble Johnson inkludert i en utstilling med tittelen “Making Visible: The Studio Archives of Chire Regans & Loni Johnson” presentert av Women Artists Archive Miami (WAAM) på Dimensions Variable Galleri. Utstillingen ble kuratert av Anita Sharma. Utstillingen utforsket sammenhengene mellom kunst, aktivisme og arkiver. Lonis performance/installasjon ble inkludert som en del av avdukingen av “Say Their Names Memorial Mural” av kunstneren Chire Regans (VantaBlack) på Bakehouse Arts Complex. Veggmaleriet fungerer som et rom for å minnes de som har mistet livet på grunn av våpenvold. I forbindelse med Mette Tommerups separatutstilling Made at Dusk hos Locust Projects aktiverte Johnson plassen med en performance/installasjon kalt “When and WHere I Enter”. Aktiveringen fokuserte på sammenstillingen mellom gudinnene Freya (nordisk) og Oshun(Yoruban), og hvordan de begge representerer kjærlighet, overflod og velstand til tross for deres ulike kulturelle opphav.

For tiden fortsetter Johnson sitt arbeid for samfunnet som en kunstunderviser for organisasjonen Girl Power, i tillegg til å koordinere Summer Young Artist Internship program for Bakehouse Arts Complex.

 

misael soto
Misael Sotos praksis er subversiv og undersøker kontekstuelt assosierte hverdagsobjekter og systemiske roller, hvor han forstyrrer og manipulerer rom, strukturer og rammer. Det offentlig tilgjengelige, tidsbaserte og flyktige arbeidet innebærer inngrep gjort på eksisterende objekter, performative aktiveringer, institusjonelle intervensjoner, og er ofte en kombinasjon av disse elementene. Et grunnleggende mål er å peke på sannheter funnet innenfor det tvetydige og urovekkende i det antatte varige. Nyhetsverdien og den uhyggelige naturen ved disse genererte situasjonene, og betrakters egen sårbarhet, skaper dialog rundt kritiske samtidsanliggender.

soto er født i Puerto Rico (1986) og basert i Miami. Hen mottok sin Mastergrad i samtidskunst fra School of the Art Institute of Chicago (2018) og ble uteksaminert Magna Cum Laude med en Bachelorgrad i kunsthistorie fra Florida Atlantic University (2008). misael var tidenes første Art in Public Life Resident med City of Miami Beachs Department of Environment and Sustainability og Oolite Arts, hvor hen grunnla Department of Reflection. Utover sotos mangeårige arbeid med kunstverk i offentlige rom har hen stilt ut på MCA Chicago, Open Engagement 2015, Museum of Contemporary Art i Nord-Miami, Material Art Fair i Mexico City, David Castillo Gallery i Miami, Museum of Art Fort Lauderdale, og Young at Art Museum i Davie, Florida, blant andre. misael har deltatt i Bemis Center for Contemporary Arts’ Fall 2020 Residency Program i Omaha, NE, ACRE Residency Program i Steuben, WI, og HomeBase Projects HB Build Artist-in-Residence-program i Berlin, og Santa Fe Art Institutes kunstneropphold i 2021.

 

Houston R. Cypress
Pastor Houston R. Cypress er en ‘to-ånds’ poet, kunstner, aktivist og ordinert prest fra Otter Clan fra Miccosukee Tribe of Indians of Florida. Han bor på Miccosukee-reservatet som ligger vest for Miami, Florida; og han ivaretar en rekke tradisjonelle landsbyer som ligger på tre øyer spredt gjennom Water Conservation Area 3A – området kjent som den historiske River of Grass, og kalt av hans samfunn: KAAHAYATLE, som kan oversettes som “Glitrende vann.”

Houston R. Cypress vokste opp i sumpene i Florida Everglades, på stiene gjennom bushen. Den truede skjønnheten i det naturlige miljøet gjorde et sterkt inntrykk på ham i barndommen – det å være et tilfluktssted for hans forfedre, og en kilde til tradisjonelle plantemedisiner – gjorde at han begynte å formulere strategier for å bevare dette verdensarvstedet.

Gjennom sin organisasjon, Love the Everglades Movement, har Cypress blitt en stor størrelse i Miccosukee-samfunnet som talsmann for kulturvern, miljøvern, næringsutvikling og suverenitet. Cypress fikk i oppdrag fra museet ICA Miami å
presentere “…what endures …” (2021), en ikke-binær og tverrreligiøs reiseskildring situert midt i landskapene i Greater Everglades. Dette nye videoverket er en del av museets Digital Commission-serie.

_____________

English

 

“Heat Exchange” at Utsira

Time: May 14 at 07.40-20.00

Welcome to a unique chance to experience Utsira and meet artists Loni Johnson and misael soto from Miami, USA!

The artists have been staying on the island all week as part of Heat Exchange, a reciprocal art residency program developed by Bas Fisher Invitational, Miami and the Rogaland Kunstsenter, Stavanger.

The artists, alongside BFI director and artist Naomi Fisher, will share images and speak about their art making practice, and how they utilize art to enhance community building and social change.

A screening of films by Rev. Houston R. Cypress of the Otter Clan of the Miccosukee Tribe of Indians of Florida will take place. Cypress will introduce the films over zoom, and respond to questions after. The films are in English and the Miccosukkee language. 

After the talks there will be a reception with snacks and drinks, allowing for deeper conversation with the artists.

 

We travel together by bus and ferry to Utsira from Sandnes, Stavanger and Haugesund, and return the same day.

Ticket price from Sandnes/Stavanger: kr. 250
Ticket price from Haugesund: kr. 150
Ticket price for residents at Utsira: kr. 50

The tickets include artist talk, refreshments and all transport to and from Sandnes/Stavanger or Haugesund.

Tickets can be bought here

 

Departure times:
Bus from Sandnes (Stasjon K): 07:40
Bus from Stavanger (Rogaland Kunstsenter): 08:15
Ferry from Haugesund: 10:30
Ferry from Utsira: 16:30
Bus from Haugesund to Stavanger: 17:45
Bus arrival Sandnes: 20:00

Please meet up 10 minutes before departure time.

 

SCHEDULE IN UTSIRA

12.00 Reception at the Utsira Skole Cinema with locally made soups, carrot cake, snacks and beverages.
12.15 Introduction about the “Heat Exchange” program by Naomi Fisher, director of artist run space Bas Fisher Invitational in Miami Florida
12.30 Artist talk by Loni Johnson
13:15 Artist talk by misael soto
14.00 Zoom introduction by artist Rev. Houston Cypress of the Otter Clan of the Miccosukke Tribe of Indians for a film.
14.30 Discussion and snacks
15.00 Time to walk and explore Utsira, or stay for more discussion
16.00 Shuttle to ferry
 

About Utsira

Utsira is an island and municipality in Rogaland county, in the open ocean outside of Karmøy, 18 km West of Haugesund. The municipality has Norway’s smallest population, counting a mere 188 inhabitants.

 

About “Heat Exchange”

Bas Fisher Invitational (BFI) in Miami, Florida, and the Rogaland Kunstsenter (RKS) in Stavanger, Norway, are excited to launch Heat Exchange, a new reciprocal residency program between artists, curators, and artist-run spaces in Miami and Norway, sharing strategies and knowledge that will allow artists to thrive within the global arts ecosystem. By bringing three Norwegian artists to Miami and sending three Miami artists to Norway, the program facilitates an exchange of artist-ambassadors who will immerse themselves in each other’s cultural landscape for one month. Visiting artists in both countries will hold conversations about how their practices incorporate civic engagement and artist advocacy, while they meet with local cultural stakeholders and conclude by presenting a public program. In Miami, the Fountainhead Residency is partnering to provide studio and living accommodations. Heat Exchange is made possible with generous support through an International Cultural Partnerships Grant from the Miami-Dade County Department of Cultural Affairs, Kulturrådet Grant from the Norwegian Ministry of Culture, through Arts Council Norway and a Knight Arts Challenge grant from the John S. and James L. Knight Foundation.

About the artists

Loni Johnson
Loni Johnson is an artist, educator, mother and an activist that understands that as artists, there is a cyclical obligation to give back and nurture our communities, and believes that her creative gift must be utilized to better our world. Born and raised in Miami, she graduated from the New World School of the Arts in 1998 and received her Bachelor of Fine Arts from SUNY Purchase in 2003. She returned to her alma mater, New World School for the Arts as an adjunct professor from 2006 to 2012. In 2012, she became the prevention coordinator of The A-List Company, a youth arts peer education program funded through Florida’s Department of Children and Families. In 2011, Johnson exhibited at Art Africa during Miami Art Week and as part of Slavery to Self-Determination, an exhibit in honor of Black History Month at the University of Miami. She has been featured at the 5th Annual Spoken Soul Festival, in Miami Art Week’s PRIZM Art Fair in 2013 and 2014, and in the Nada Art Fair in 2017 in collaboration with Bas Fisher Invitational.

She has collaborated with site-specific dancer and choreographer Hattie Mae Williams as The OMM SISTAS, focusing on performance/installation pieces throughout Miami, and was a part of the creative team for Tarell Alvin McCraney’s Youth Artist Leadership Summer (YALS) Program, which was created to empower young women of color who have a passion for the arts. She also has worked as a teaching artist with the S.O.U.L Sister Leadership Collective providing mentorship and guidance to young femmes and TGNC youth of color through the use of the arts.

In 2017, Loni became a part of the Education Department at the Perez Art Museum Miami as a Teaching Artist and Lead Coordinator of The Art Detectives Program. Art Detectives is an arts education program built on the framework of social justice. Johnson has been a member of the National YoungArts Foundation since 2010, first as the Visual Arts Discipline Coordinator, and since 2016 as a member of the Visual Arts National Selection Panel. In 2019, Loni was the recipient of The Knight Foundation’s Arts Champion Award.

In 2020, Johnson was included in an exhibition titled Making Visible: The Studio Archives of Chire Regans & Loni Johnson presented by Women Artists Archive Miami (WAAM) at Dimensions Variable Gallery. The exhibition was curated by Anita Sharma. The exhibition explored the interrelationships that exist between art, activism and archives. Loni’s performance/installation was included as a part of the Unveiling of the Say Their Names Memorial Mural by artist Chire Regans (VantaBlack) at the Bakehouse Arts Complex. The mural functions as a space to commemorate those who have lost their lives to gun violence. In conjunction with Mette Tommerup’s solo exhibit Made at Dusk at Locust Projects, Johnson activated the space with a performance/installation called When and Where I Enter. The activation focused on the juxtaposition between the goddesses Freya(Nordic) and Oshun(Yoruban) and how they both represent love, abundance, and prosperity in spite of their different cultural origins. Presently, Johnson continues her work in the community as a Teaching Artist with the organization Girl Power as well coordinating the Summer Young Artist Internship program at Bakehouse Arts Complex.

 

misael soto
misael soto’s practice interrogates and subverts contextually associated everyday objects and systemic roles, disrupting and manipulating space, systems, and frameworks. The publicly accessible, time-based, and ephemeral work involves interventions made upon existing objects, performative activations, institutional mediations, and is, more often than not, a combination of these elements. Pointing to truths found within the equivocal and disturbing presumed permanence are foundational goals. The novelty and uncanny nature of these situations, and the vulnerability asked from viewers, aligns their attention with the present and reveals circumstantial actualities leading to dialogue around critical contemporary concerns.

Born in Puerto Rico (1986) and based in Miami, misael received their MFA from the School of the Art Institute of Chicago (2018) and graduated Magna Cum Laude with a Bachelor’s Degree in Art History from Florida Atlantic University (2008). misael was the first ever Art in Public Life Resident with the City of Miami Beach’s Department of Environment and Sustainability and Oolite Arts, where they founded the Department of Reflection. Beyond their public artworks which they have shown extensively for many years, misael has exhibited at MCA Chicago, Open Engagement 2015, the Museum of Contemporary Art in North Miami, Material Art Fair in Mexico City, David Castillo Gallery in Miami, Museum of Art Fort Lauderdale, and Young at Art Museum in Davie, Florida, amongst others. misael has participated in Bemis Center for Contemporary Arts’ Fall 2020 Residency Program in Omaha, NE, the ACRE Residency Program in Steuben, WI, and HomeBase Project’s HB Build Artist-in-Residence program in Berlin, and will participate in Santa Fe Art Institute’s 2021 residency.

 

Houston R. Cypress
Reverend Houston R. Cypress is a two-spirit poet, artist, activist, and ordained minister from the Otter Clan of the Miccosukee Tribe of Indians of Florida. He resides on the Miccosukee Reservation located west of Miami, Florida; and he
maintains a number of traditional villages located on tree islands scattered throughout Water Conservation Area 3A — the area known as the historic River of Grass, and called by his community: KAAHAYATLE, which can be translated as “Shimmering Waters.”

Houston R. Cypress grew up in the swamps of the Florida Everglades, blazing trails through the bush. The endangered beauty of the natural environment made such an impression on him during his childhood – being a refuge for his ancestors and the source of traditional plant medicines – that he grew to find ways to articulate strategies for preserving this World Heritage Site.

Through his organization, Love the Everglades Movement, Cypress has become a major force within Miccosukee society as an advocate for cultural preservation, environmental protection, business development, and sovereignty. Most recently, Cypress was commissioned by ICA Miami to present …what endures … (2021), a non-binary, interfaith travelogue set amidst the landscapes of the Greater Everglades. The new video work is part of the museum’s Digital Commission Series.