10.06.22

Samtale: Kunsten å sette pris på kunst!

VISP prising av kunst

Kunsten å sette pris på kunst!

Hva skal et kunstverk egentlig koste, spiller faktorer som utdannelse, alder og kjønn inn? Kan en kunstner prise seg ut av et marked, eller selger hen seg på billigsalg? Finnes det egentlig formler som bestemmer kunstverkets verdi? Alt dette og mere til ønsker vi å belyse i samtalen “Kunsten å sette pris på kunst!”

Vi har invitert Monica Leonora Berntsen, Sveinung Nygaard, Randi Thommessen og Erlend Hammer; fire eksperter som alle har både lang og variert erfaring med kunstmarkedet og hvordan et kunstverk skal prissettes. Vi har bedt ekspertene om å senke skuldrene, løsne litt på snippen og la dem slippe fri i en blindtest der de skal prissette fire forskjellige kunstverk av anonymiserte kunstnere tilknyttet Rogaland; det eneste de får vite på forhånd er kunstnernes CV.

Gjennom denne delen ønsker vi å synliggjøre hvor utfordrende, og kanskje tilfeldig, prissetting kan være; noe som vil danne grunnlag for den påfølgende panelsamtalen.

Det vil bli åpnet for spørsmål fra salen – vel møtt!

 

Om ekspertene

Monica Leonora Berntsen er eier og direktør ved Galleri Opdahl, som ble etablert i 1989 av Arve Opdahl i Stavanger. I 2020 overtok Berntsen galleriet etter å ha jobbet sammen med Arve Opdahl siden 1996. Mellom 2007 og 2013 hadde Galleri Opdahl en andre filial i Berlin. Galleriet har holdt til i lokaler på østsiden av Stavanger siden 2005. Det 300 kvadratmeter store lokalet presenterer storskala skulpturelle verk og installasjoner samt utvidede serier med fotografier, tegninger og malerier fra et utvalg norske kunstnere, samt introduserer internasjonale kunstnere for et norsk publikum.

Sveinung Nygaard er tidligere innehaver av Galleri Gann, som var en viktig formidler av samtidskunst på sørvestlandet. Galleriet ble drevet av Nygaard sammen med sin bror i perioden 1991-1997, og i 2005-2016 sammen med Lise Flørli. Arbeidsfeltet var utstillinger, kommisjonssalg, utsmykninger, firmagaver, utleie av kunst og konsulenttjenester. Sveinung Nygaard opparbeidet et solid nettverk gjennom virksomheten blant kunstnere, privatpersoner og i næringslivet.

Randi Thommessen er daglig leder ved visningsstedet LNM (Landsforeningen Norske Malere) i Oslo. 2015-2019 jobbet hun som kurator ved Trondheim kunstmuseum. 2007-2013 startet hun opp og drev galleriet LAUTOM i Oslo, galleriet vekslet mellom separatutstillinger og gruppeutstillinger, og deltok også ved en rekke kunstmesser, som Liste og Art Basel i Basel, Nada i Miami, Arco i Madrid og Art Rotterdam. I 2013-14 var hun vikarierende daglig leder ved Agder Kunstsenter. Randi Thommessen har en Bachelor i Fine Arts fra Central St Martins i London og en Master i kuratorpraksis fra Kunsthøgskolen i Bergen/UiB.

Erlend Hammer er utdannet kunsthistoriker og ansatt som kurator ved Haugar kunstmuseum/ Vestfoldmuseene. Han har arbeidet som kunstkritiker og frilans kurator, blant annet for Momentumbiennalen i 2013. Fra 2016-2020 var han Senior kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel, hvor han arbeidet med verdivurderinger og salg av kunst.
 
Samtalen “Kunsten å sette pris på kunst!” er en del av prosjektet Kompetansehevende tiltak for kunstnere i Rogaland – et samarbeid mellom Rogaland Kunstsenter og VISP.

 

Arrangementet er støttet av Rogaland fylkeskommune.

Arrangementet vil ikke filmes/strømmes.