18.04.13

Seminar om mote og kunst

Fra Haik sitt seminar på RKS

Designkollektivet HAiK jobber for tiden med sin neste kolleksjon og har brukt Rogaland Kunstsenter som forskningsbase for vårsesongen 2014. Første del av prosjektet er nå tilbakelagt og vil bli presentert før del to åpner torsdag 18. april kl 19.00.

Antropolog Charlotte Bik Bandlien vil forklare metodikken HAiK har benyttet seg av, og HAiK vil gå nærmere inn på sin prosess og hva de har funnet i folks skap. Moteviter Ida Eritsland vil sammen med daglig leder ved Rogaland Kunstsenter, Geir Haraldseth, snakke om forholdet mellom mote og kunst.

Ingen påmeldig og lett servering.

16.00 Velkommen/introduksjon ved Geir Haraldseth

16.15 Antropologisk Praksis ved Charlotte Bik Bandlien

16.45 Spring/Summer 2014 ved HAiK

17.00 Mote og Kunst ved Ida Eritsland

17.15 Kunst og Mote ved Geir Haraldseth

17.30 Samtale mellom Bik Bandlien, HAiK, Eritsland og Haraldseth

18.30 Mingling

19.00 Åpning av del 2 HAiK w/Rogaland Kunstsenter

HAiK består av Ida Falck Øien, Harald Lunde Helgesen og Siv Støldal, tre norske designere som har jobbet sammen siden 2011 og selger varene sine i Beijing, Verona, Bergen, Tokyo, Osaka og Oslo. De deltar på moteukene i Paris, London og København og var nominerte til Nåløyet under Oslo Fashion Week. Gruppen kan trekke på sine erfaringer som klesdesignere og sitt nettverk bestående av kunstnere, forskere, produsenter, venner og familie. Sammen HAiKer de som en kollektiv struktur.

 HAiKs utstilling på Rogaland Kunstsenter er en del av programmet Collective Good/Collaborative Efforts som tar for seg kollektivet og samarbeid som kunstnerisk strategier. Utstillingen er kuratert av daglig leder Geir Haraldseth.

Charlotte Bik Bandlien er antropolog med en avhandling om retrobølgen (“Producing Scarcity”, UiO 2004). Hennes felt er “materiell kultur”, og hun har jobbet med tematikken fra mange ulike vinkler (bl.a som brandplanner i Bates, forsker ved Institutt for Forbruksforskning og redaksjonelt i motetidsskriftet Personae). Er pt Ass. Professor i designteori ved Avdeling Design, Kunsthøgskolen i Oslo. Interesser er bl. a. syntetiserte teoretiske perspektiver på materiell kultur (særlig arkitektur, design, mote og samtidskunst – og overgangene mellom disse), dynamikken mellom symbolske og estetiske aspekter, og mellom kritisk potensiale og kommers appropriering, samt magasinet og utstillingen som undersøkende flater. Siste motevitenskapelige publikasjon: “On the Style Site* – Facehunter as Node and Prism” (2012), Oxford: Interdisciplinary Press.

Ida Eritsland er moteviter, skribent og foreleser. Hun er utdannet ved Centrum for modevetenskap ved Stockholms Universitet (MA), og har jobbet som foreleser ved ulike høyskoler i Norge og New York, blant annet KHIO (Kunsthøgskolen i Oslo), Gateway College og Høgskolen i Telemark. Jobber idag som moteansvarlig i D2 – Dagens Næringsliv og skriver i mote- og kulturtidsskriftet Personae.