11.10.15

Sandra Vaka Olsen

Detalj av fotografi
Detalj

Rogaland Kunstsenter er stolte av å vise nye arbeider i Sandra Vaka Olsen’s første institusjonelle soloutstilling. Vaka Olsen er en kunstner som er i ferd med å etablere seg internasjonalt og har lenge jobbet med analogt fotografi.

Detalj av verk av Sandra Vaka OlsenI utstillingen ser du hvordan Vaka Olsen utfordrer den tekniske prosessen til fotografiet gjennom å manipulere eksponeringene. Her bruker kunstneren solkrem for å lage merker med kroppen sin på arket før det fremkalles, noe som skaper et helt nytt fotografisk bilde som kan være alt fra sensuelt til sølete. Med kroppen lager hun avtrykk og sperrer for lyset som lager det vi tradisjonelt kjenner som fotografi, nesten på samme måte som vi bruker solkrem for å beskytte oss mot skadelige solstråler, beskytter solkremen papiret fra lyset.

 

Fotografiene viser dataskjermer som har fått væske på seg og står i fare for å bli ødelagt, eller det er nærbilder av håndklær som vi bruker til å tørke oss på stranda etter et bad, eller som kan tørke opp vætske. Bildene rammes inn i pleksibokser, som også har fått merker i overflaten, lik logikken kunstneren bruker på fotografiet. Vaka Olsens inngrep peker på entropi, at ingenting varer evig, selv om fotografiet og teknologien ofte brukes for å dokumentere det som er forgjengelig. Kropp, teknologi, bevaring og entropi går igjen gjennom resten av utstillingen.

 

Installasjoner av bøyde og rette pleksirør i sylindere som fylles med væske, metaller og andre materialer ornamenteres med øyenvipper, som om de er kroppslige. En slags beholder med referanser til øyet og kroppen.  Kunstneren ser på kroppen som en beholder både for materie, men også minner, lyder, følelser og immateriale ting.

 

Dive (Skin) #3, 2015 av Sandra Vaka OlsenSandra Vaka Olsen har sin utdannelse fra Kunstakademiene i København og Oslo, Universitetet i Oslo og Rogaland Kunstskole. Etter studiene i København har hun vært basert der og i Berlin, med kunstneropphold i New York og snart Paris. Vaka Olsen kuratert også utstillinger, som en del av det kunstnerstyrte visningsstedet TOVES i København, og blant annet Oil On Calming Water Effect som ble vist i Skur2 i Stavanger i 2012.

 

Utstillingen og produksjonen er støttet av Statens utstillingsstipend, Vederlagsfondet, og  Statens Værksteder for Kunst