29.01.20

Kunstnere i biblioteket: Ingeborg Kvame om: On Weaving

Onsdag 29. januar kl. 19
Rogaland Kunstsenter, biblioteket 1. etasje

Rogaland Kunstsenter har en fantastisk ressurs i sitt fagbibliotek. Her er den private boksamlingen til kurator Geir Haraldseth (Nasjonalmuseet) deponert og samlingen er tilgjengelig for alle interesserte. Samlingen inneholder flere tusen titler og består i hovedsak av kunstnermonografier, magasiner og publikasjoner knyttet til utstillingshistorie, kunstteori og kuratering. Rogaland Kunstsenter ønsker å gjøre biblioteket bedre kjent og formidle noe av kunnskapen som ligger i denne for samtidskunstfeltet svært relevante boksamlingen.

I programserien “Kunstnere i biblioteket” inviterer vi kunstnere til å gjøre seg kjent med samlingen og presentere en bok for publikum. Først ut er billedkunstner Ingeborg Kvame (f. 1978) som har valgt boka “On Weaving” av Anni Albers:

Anni Albers regnes som en av 1900-tallets mest betydningsfulle tekstilkunstnere. Den rikt illustrerte On weaving ble først utgitt i 1965 og handler om vevkunsten, dens historie, verktøy og teknikker samt betydning for moderne design. Boka overbygger overgangen mellom håndverk og det maskinlagde og fremhever viktigheten av materialforståelse og de kreative løsningene som oppstår når designproblemer løses for hånd.

Om motivasjonen for valget skriver Kvame:
Mine svigerforeldre har en vevstol stående på loftet på familegården. Det kribler litt i fingrene hver gang jeg ser den, men de eneste vev-arbeidene jeg selv har utført stammer fra barneskolen. Når jeg kom over boka On Weaving av Anni Albers i biblioteket på Rogaland Kunstsenter, kjente jeg kriblingen igjen. Men hva er det egentlig med veving jeg tiltrekkes av – det håper jeg å finne svar på i denne boka.

Ingeborg Kvame arbeider innenfor flere medier som tegning, grafikk, tekstil og skulptur, og benytter seg ofte av natur som materiale. Hennes arbeider er åpne og undersøkende, samtidig som de er preget av et solid håndverk. Ved å sammenstille og iscenesette kontraster; det lyse mot det mørke, det levende mot det døde, søker hun å gi enkle visuelle uttrykk rom til å favne flere lag med mening. Kvame har en Bachelor of Arts fra Robert Gordon University, Aberdeen, Skottland.

Bilde t.v.: Anni Albers, On Weaving, Princeton University Press (2017)
Bilde t.h.: Ingeborg Kvame, foto: Kenneth Varpe


Hjertelig velkommen!