Nyttig informasjon og lenker innen kunst i offentlig rom arbeid
Retningslinjer for kunst i offentlig rom i kommuner i Rogaland
- Reglement for kunstordningen i Stavanger kommune. Ny kunstordning – mandat og representasjon. (ny ordning fra 2021)
- Retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom i Strand kommune 2020-2024 (fra 2020)
- Retningslinjer for kunst i det offentlige rom i Karmøy kommune (fra 2019). Inkludert mottak av gaver. Eller her for lenke til nettsiden.
- Retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom i Sola kommune (fra 2018)
- Reglement for kunstnarisk utsmykking av offentlege bygg og anlegg i Time kommune (revidert 2017)
- Retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom i Sandnes kommune (justert 2015)
- Retningslinjer for mottak av kunstgaver. Vedlegg til Retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom i Sandnes kommune. Eller her
- Retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom i Randaberg kommune (fra 2014)
- Reglement for Stavanger kommunes kunstutvalg (fra 2015) for pdf. Eller her for lenke til nettsiden. NB! Gammel ordning.
- Haugesund kommune: Retningslinjer for utsmykking av nye bygg og prosjekter i det offentlige rom som kommunen bygger eller leier (revidert 2010). Retningslinjer for mottak av gaver i form av kunstverk eller monumenter i Haugesund kommune (revidert 2017).
- Rogaland fylkeskommune: Retningslinjer for kunstnerisk utsmykking av fylkeskommunale bygg i Rogaland. (sist endret i 2012)
Retningslinjer for kunst i offentlig rom i KORO – kunst i offentlig rom
- Kunstordningen for kommunale og fylkeskommunale bygg, gammel ordning
- Kunstordningen for kommunale og fylkeskommunale anlegg (KOM). Utfyllende bestemmelser til retningslinjer fastsatt den 12. januar 2015.
Søke støtte i KORO
KORO – Kunst i offentlig rom i Oslo. Jobber først og fremst med kunst i offentlig rom i statlige anlegg. Deler ut en sum i året også til kommunale og fylkeskommunale bygg. I tillegg til ordning for støtte til formidling og kompetanseutvikling.
- 1.januar 2019 etablerer KORO ei ny, søkbar tilskotsordning som skal stimulere til utvikling, produksjon og formidling av kunst i offentlege rom i lokale kontekstar over heile landet. Den nye ordninga har fått namnet Lokalsamfunnsordninga (LOK). Den erstattar dei to kunstordningane KOM (kunstordninga for kommunale og fylkeskommunale bygg og anlegg) og URO (kunstordninga for offentlege uterom). Gjennom den nye ordninga vil KORO styrke samarbeidet med kunst- og kunstnarmiljøa i regionane og med kommunar og fylkeskommunar. Ordninga vil ha ressursar til desse formåla:
-forprosjektmiddel til planlegging og utvikling av kunstprosjekt innanfor dei aktuelle programma.
-tilskot til finansiering av prosjekt som allereie er utvikla og planlagde.
-kompetansebistand frå KORO til produksjon eller koproduksjon av store og/eller kompliserte prosjekt eller når søkaren ikkje har eit produksjonsapparat sjølv.
-middel til formidlingstiltak og tiltak som fremjer kunnskap og kompetanse innanfor verkefeltet til ordninga.To grupper kan søke om middel frå Lokalsamfunnnsordninga. Den eine gruppa er profesjonelle kunstnarar og kuratorar, den andre er lokale og regionale styresmakter. Aktørar frå kunstfeltet og kommunesektoren kan søke om tilskot til prosjekt kvar for seg og saman. Kommunar og fylkeskommunar må knyte til seg kunstfagleg kompetanse i utforminga av søknader. Det bli éin søknadsrunde i året med frist 1. februar.
- Kunstordningen LES tilbyr kunst til statlige etater og institusjoner som enten holder til i private leiebygg eller i eldre statsbygg, bygget før 1998. Kunstordningen er søkbar, og en ny tildelingsrunde lyses ut hvert annet år. Søknadsfrist er 1. mars 2019.
Støtte til formidling og kompetanseutvikling. Formålet med KOROs tilskuddsordning er å bidra til økt kunnskap om og interesse for kunst i offentlige rom. Tilskuddet er rettet mot regionale og lokale fagmiljøer. Kunstnere, kuratorer, kunstsentre, kommuner, fylkeskommuner og andre aktører innenfor fagfeltet kan søke tilskudd til formidlings- og kompetanseutviklingstiltak (foredrag, kurs, seminar, konferanser, publikasjoner m.m.) som bidrar til faglig utvikling og formidling av ny kunnskap. Maksimalt søknadsbeløp er 100.000 kroner. Søkerens egenandel må være på minst 20 % av totalbudsjettet. Egeninnsats kan innberegnes i beløpet.
Søknader om tilskudd til kunstfaglige formidlings- og kompetanseutviklingstiltak behandles fortløpende. Behandlingstid vil være fra 2-4 uker.
Søke støtte fra andre steder
- Rogaland fylkeskommune 15. apr og 1. des – til allment kulturarbeid. Se Tilskudd for allment kulturarbeid
- Sandnes kommune – tilskudd til kulturtiltak
Andre dokumenter
- Tips og råd til kunstnere. Det er mange juridiske og økonomiske forhold kunsthåndverkere må forholde seg til, som forsikring, skatt og regnskapsføring, toll og frakt.
- Møtedatoer og papirer til Stavanger kommunes kunstutvalg for 2020. (For 2016 til 2019) Her kan du lese kunstplaner, konkurranseforslag, årsrapporter, møtereferater osv. NB. Møter er åpne og kan deltas som tilskuer uten talerett.
- Dokumentbiblioteket til KORO. Her finner du blant annet KORO sine maler til kontrakter med kunstner og med kunstkonsulent.
- KORO Rapport: Evaluering av statens fagorgan Kunst i offentlige rom (KORO)
- NRK artikkel “Norske kommuner aner ikke hvilken kunst de har på veggene”. NRK research avdelingens rapport 24.02.2014
- Årsrapporten 2016 til Stavanger kommunes kunstutvalg med oversikt over prosjekter.
- Stavangers kommunes side for kunst i offentlig rom
- Sandnes kommunes side for kunst i kommunale bygg og uterom – kunstkatalog fra 2017, oversikt over skulpturer i kommunen, formidlingsopplegg for skulpturer, retningslinjer.
- Det skal betales 5% kunstavgift på kunstutsmykkinger og konkurranseutkast. Generelt ved utsmykkingsprosjekter skal avgiften beregnes av avtalt kontraktssum med kunstneren – også når dette inkluderer produksjonskostnader eller dekning av utgifter. I tillegg er honorar til konkurranseutkast avgiftspliktig når utkastet kommer til utførelse. Les mer. Rapportering og innbetaling av kunstavgiften skal gjøres uoppfordret og innen tidsfrister. Den som er registrert som eier av verket etter kjøp/ferdigstillelse er ansvarlig for rapportering og innbetaling av kunstavgiften.
- Sandnes nye rådhus kunstplan og andre dokumenter
Rogaland Kunstsenters årsrapporter
Her er oversikt over kunstprosjekter, kunstkonsulenter, kunstnere, totalbeløp (inkluderer sum til kunst og til administrering og kunstkonsulent), og status for de fleste kunstprosjekt i Rogaland i regi av kommuner og fylkeskommunen.
- Fra årsrapport 2018
- Fra årsrapport 2017
- Fra årsrapport 2016
- Fra årsrapport 2015
- Fra årsrapport 2014
- Fra årsrapport 2013
Kunstkonsulenter
- KOROs konsulentregister. Den som leder arbeid med et utsmykkingsprosjekt, kalles kunstkonsulent, kurator eller kunstnerisk prosjektleder. Du kan for eksempel velge kun Rogaland for å se navnene for Rogaland. Logg deg inn for å se CV.
- Honorarsats for kunstkonsulenter. Pr. 1. juli 2018 er honorarsatsen kr. 659,- pr. time. Honorarsatsen reguleres hver 1. juli.
Seminarer
- Videoforedrag fra seminar: Informasjonsmøte for kunstkonsulenter arrangert 30.09.19 på Rogaland Kunstsenter, i samarbeid med Stavanger kommune, kunstfaglige medlemmer av Stavanger kommunes kunstutvalg, BKFR, Rogaland fylkeskommune og Rogaland Kunstsenter.
- Konferanse “Kunst, arkitektur og stedsutvikling” 05.04.2019 på Nesflaten arrangert av Foreininga LIV på NES i samarbeid med Suldal kommune, Suldal Vekst og Rogaland Kunstsenter.
- Seminarnotater og videoforelesninger: “Registrering av kunst i kommuner” arrangert 11.02.19 på Bryne rådhus, i samarbeid med Time kommune, Norsk Kulturforum Rogaland og Rogaland Kunstsenter.
- KORO-konferanse “Offentlig kunst og byutviling” 16.-17.02.17 i Tromsø i samarbeid med Forum for utdanning i samfunnsplanlegging (FUS), Tromsø kommune og KORO. Foredragsholdere og gjester diskuterer hvilken rolle kunst kan spille i byutviklingsprosjekter. Se videoforedrag
- Seminarnotater og videoforelesninger: “Vedlikehold av kunst i offentlig uterom” arrangert 17.11.15 i Sandnes, i samarbeid med Sandnes kommune, Norsk Kulturforum Rogaland og Rogaland Kunstsenter.
- “Å kuratere og produsere kunst i offentlige rom”. KORO og Institutt for billedkunst ved NTNU arrangerte seminar 3.-4.12.15 i Trondheim. Mer info. Claes Søderqvist sitt innlegg på vimeo.
Debatt om kunst og offentlig rom fra media
Kunst i offentlig rom arbeid i andre steder i Norge
- På nettsiden til Nordnorsk kunstnersenter finnes det nå en ny ressursside med “Arbeidsverktøy” for initiering og gjennomføring av kunstprosjekter i offentlig rom. Se her (2019)
- TRONDHEIM kommune – Kunst i offentlig rom prosjekter // Ytsmykkingsordningen til Trondheim kommune
- BERGEN kommune – Kunst i offentlig rom
- OSLO kommunes kunstsamling
- KORO har satt sammen en Kunstvandring i Oslo som går forbi elleve offentlig tilgjengelige kunstprosjekter.
- Alle KOROs kunstprosjekter. Kan søkes etter fylke, kunstner osv.
- På kort tid har TROMSØ kommune opparbeidet seg mye ny kunnskap om kunst i offentlige rom, og har nå et tverrfaglig samarbeid i kommunen, hvor de arbeider med å få kunstnere inn i byutviklingsprosesser. Les artikkel i KORO her (2017) // Artikkel om byromsfestival i Tromsø (2017) // Kunstvandring på Universitetet i Tromsø.
Formidling