12.02.21

Urolige tider for Rogaland Kunstsenter

Foto: Stavanger Aftenblad / Fredrik Refvem

Rogaland Kunstsenter står nå i fare for å miste huset vi har hatt i hele 40 år!

Her er dokumentet skrevet av Jane Sverdrupsen til Stavanger kommune:
Areal og beliggenhetsbehov for Rogaland Kunstsenter og Studio17. Stavanger kommunes mulighetsstudie for flytting av RKS. 21 sider, fra 19.03.2021

 

Les Stavanger Aftenblad artikler om saken:

10.02.21 Setter fart på Nytorget for å lokke til seg Mediebyen, side 1
10.02.21 Setter fart på Nytorget for å lokke til seg Mediebyen, side 2
12.02.21 Må forlate Nytorget mot sin vilje
12.02.21 Politisk strid om frieri til Mediebyen
13.02.21 Studio17-styret aner ikke hva som vil skje videre
16.02.21 Dag Mossige (Ap): Tou er lite aktuell plass for kunstsenteret
19.02.21 Nytorget – «Kommunen og de» har bestemt, av Ingeborg Kvame – styreleder i BKFR
20.03.21 Vil ha kunstnere inn på Norges Bank-bygget.
21.04.21 Kulturtorg for alle? Av Benjamin Hickethier
20.05.21 Kanskje dette er en slags avskjed for kulturtorget, del 1
20.05.21 Kanskje dette er en slags avskjed for kulturtorget, del 2

 

Fra 12. februar Stavanger Aftenblad artikkel “Må forlate Nytorget mot sin vilje”:

“Sterkt motvillig må Rogaland kunstsenter flytte fra Nytorget i Stavanger. Frykten er å havne i utkanten av sentrum.

Denne uken presenterte flertallspartiene i Stavanger planene for Nytorget. Der er beskjeden klar: Metropolis skal inn i jugendhuset og Rogaland kunstsenter må ut.

– Dette kom brått på, sier Jane Sverdrupsen, daglig leder for Rogaland kunstsenter.

FAKTA

Rogaland kunstsenter

Rogaland kunstsenter ble stiftet i 1978 og er organisert som en forening med to medlemmer: Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR) og Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge, Rogaland (NKVN-R).

Siden 1981 har Rogaland Kunstsenter holdt til på Nytorget i en jugendbygning fra 1906. Bygningen har tidligere tjent som Stavangers første varemagasin med koloniutsalg, stort manufakturutsalg og et da moderne bakeri.

Bygningen eies av Stavanger kommune.

Dette betyr slutten på et 40 år langt leieforhold.

 

Tanken om at Rogaland kunstsenter skal ut av huset er ikke ny. I 2007 var blant annet planen å rive huset for å bygge parkeringshus.

– Det har vært så mye snakk om bruken av huset opp gjennom årene at vi ikke har helt visst hva som ville skje. Vi har hele tiden trodd at vi ville bli involvert i en prosess, derfor kom meldingen denne uken uventet på oss, sier Sverdrupsen.

Det er nå høyst usikkert hva som vil skje med Rogaland kunstsenter. Formannskapet har vedtatt at kommunen skal sørge for nye lokaler i sentrum dersom andre overtar jugendhuset.

Denne uken startet kulturavdelingen arbeidet med å finne egnede lokaler.

 

For hele fylket

Rogaland kunstsenter er hele fylkets kunstsenter. Det er et ressurssenter for profesjonelle kunstnere fra Rogaland, arrangerer seminarer, arbeidssamlinger, hjelper til med søknadsskriving og har eget bibliotek med faglitteratur. I tillegg bistår kunstsenteret alle kommunene i fylket ved innkjøp av kunst til offentlig rom.

Senteret har stort visningsrom og huser en kafé. Daglig leder sier at kunstsenteret trenger minst 500 kvadratmeter. Da er Studio 17, som er et kunstnerdrevet galleri som holder til i kjelleren, ikke medregnet.

– Vi trenger plassering i sentrum ikke bare for å opprettholde disse aktivitetene, men også for å kunne videreutvikle oss. Hvor vi blir liggende er helt avgjørende for om vi klarer å følge opp kommunene slik vi ønsker, sier Sverdrupsen.

Siden kunstsenteret er et tilbud for hele fylket, mener hun at det nye lokalet må ligge lett tilgjengelig for tilreisende med buss eller tog.

Etter det Aftenbladet erfarer, kan Tou være et svært aktuelt sted for kommunen å tilby kunstsenteret. Dit ønsker ikke Jane Sverdrupsen.

– Tou er en suksesshistorie, men det betyr ikke at all kunst skal samles der. Der er jeg redd vi blir en del av en lukket boble; at vi bare blir et nytt visningssted for kunstnerne på Tou. Med en plassering på Tou blir vi lite tilgjengelig for kunstnere fra hele fylket. Jeg mener også at det er viktig med en spredning av kunsttilbudet og at vi blir synlige i bybildet for publikum, sier Jane Sverdrupsen.

 

Vil være på Nytorget

Aller helst har hun lyst til at kunstsenteret på bli værende på Nytorget.

– Nå som Nytorget skal bli omgjort til park, vil en gratis og allment tilgjengelig kunstinstitusjon som Rogaland kunstsenter gjør området enda mer attraktivt, sier hun.

Kunstsenteret har brukt betydelig penger på å pusse opp det gamle huset. Det har skjedd i bytte mot en rimelig husleie.

– Jeg synes det er skuffende at Rogaland kunstsenter sin mangeårige rolle som kulturaktør på Nytorget ikke blir anerkjent nok til å inkluderes i planene for Nytorgets fremtid, sier Jane Sverdrupsen.

Jane Sverdrupsen begynte som daglig leder ved Rogaland kunstsenter for fire måneder siden. Framtidig plassering av kunstsenteret er plutselig blitt en av hennes viktigste oppgaver framover.

 

Skal myldre av liv

Gruppeleder for Stavanger Venstre, Jan Erik Søndeland, sier at Rogaland kunstsenter hører hjemme på Nytorget.

– Vi trenger mer utadrettet virksomhet på Nytorget, ikke mindre. Nytorget skal være annerledes enn andre steder i byen. På Nytorget skal det myldre av liv, her skal det være mulig å rusle rundt, spise litt mat og gå på utstilling. I dette miljøet hører Rogaland kunstsenter naturlig til, på samme måte som Metropolis, sier Søndeland.

Han er bekymret for at flertallspartiene ikke ser ut til å bry seg om hvor kunstsenteret havner. Han advarer mot å flytte det til Tou.

– Det vil bare institusjonalisere kunstsenteret. Venstre ønsker kultur over hele byen og vi mener det blir feil å samle kunstaktivitetene på Tou, sier Søndeland.

Han minner også på at det ikke heter Stavanger kunstsenter og at det derfor er viktig med plassering nær sentrale kollektivforbindelser.

At kunstsenteret ikke er inkludert i prosessen, beskriver han som «pinlig» og «beklagelig».”