21.03.18

Seminar: Kirken og kunsten – nyttige dokumenter og videoforelesninger

Hana kirke i Sandnes, utsmykning: Per Odd Aarrestad, foto: Gunn Heidi Dybdahl

På denne siden finner du all informasjon om seminaret “Kirken og kunsten”  arrangert i Hana kirke i Sandnes 21. mars 2018. Her ligger programmet, informasjon om foredragsholdere, nyttige dokumenter, foto og video av alle foredrag.

FOREDRAGSNOTATER

Tre dokumenter fra Gunnar Rønnestad sitt foredrag:

I tillegg:

Videoforedrag på YouTube på Rogaland Kunstsenter kanalen:

Per Odd Aarrestad: Å utsmykke et kirkerom. Aarrestad deler tanker om det å utsmykke et kirkerom og forteller om sine erfaringer. 22 min.
Oddbjørn Sørmoen: Hva har vært kunstens rolle og funksjon i kirkerommet gjennom historien? 32 min.
Gunnar Rønnestad: Ny kunst til kirkerommet. Hvordan går man fram? Del 1. 13 min.
Ove Morten Berge: Ny kunst til kirkerommet. Hvordan går man fram? Del 2. 21 min.
Dietrichson/Buskov: Hvordan har de arbeidet med utsmykkingen av Våler, nye Østre Porsgrunn og Sola kirker? 32 min.
Eva Birkeland: Hva er ønskene, mulighetene, begrensninger sett fra kirkevergens ståsted. 8 min.
Geir Haraldseth: Samtidskunsten og kirken. 12 min.
Liv Kristin Holmberg: Å utøve kunst i kirkerommet. 13 min.

 

Rogaland Kunstsenter, i samarbeid med Stavanger kirkevergelag og Stavanger bispedømmeråd, ønsker velkommen til seminaret “Kirken og kunsten,” om visuell kunst i kirkerommet, onsdag 21. mars 2018. Seminaret er støttet av Kunst i offentlig rom – KORO.

 

Til alle tider har kirkene vært fylt av kunst. Kunstnere har utsmykket kirkerom og formidlet kirkens fortellinger gjennom kunstuttrykk. Denne kursdagen skal vi oppleve og snakke om kirkekunst. Vi legger til rette for et møte mellom kunstnere og de som forvalter kirkebyggene. Hva ønsker kirken av kunsten i dag? Hva tenker kunstnere om å utsmykke kirkerom

 

Sted: Fra morgenen besøker vi fire kirker med buss.
Lunsj og seminar i Hana kirke.
På kvelden er det performance i St. Petri kirke.

Seminaret er delt i to. Første del er en busstur hvor vi er innom fire kirker for å se på utsmykkingen av kirkerommet. Andre del av dagen er vi i Hana kirke. Her får vi høre temaet belyst fra ulike ståsted av inviterte fagpersoner på området. På kvelden blir det en performance i St. Petri kirke i Stavanger.

 

PROGRAM

DEL 1
(08.00 Morgenmesse i Bispekapellet Stavanger Domkirke – åpent for alle)

08.30 Oppmøte med registrering i Domkirkekjelleren. Servering av morgenkaffe/-te

08.50 Avreise med buss. Bussturen tar oss til Stokka kirke, Tjensvoll kirke, Bryne kirke og Ålgård kirke.

Ca 12.00 Ankomst Hana kirke


DEL 2
Ca kl 12.00 Lunsj i Hana kirke, Sandnes

13.00 Foredrag og formidling fra inviterte bidragsytere.

Per Odd Aarrestad: Å utsmykke et kirkerom. Aarrestad deler tanker om det å utsmykke et kirkerom og forteller om sine erfaringer.
Oddbjørn Sørmoen: Hva har vært kunstens rolle og funksjon i kirkerommet gjennom historien?
Gunnar Rønnestad: Ny kunst til kirkerommet. Hvordan går man fram? Del 1.
Ove Morten Berge: Ny kunst til kirkerommet. Hvordan går man fram? Del 2.
Dietrichson/Buskov: Hvordan har de arbeidet med utsmykkingen av Våler, nye Østre Porsgrunn og Sola kirker?
Eva Birkeland: Hva er ønskene, mulighetene, begrensninger sett fra kirkevergens ståsted.
Geir Haraldseth: Samtidskunsten og kirken
Liv Kristin Holmberg: Å utøve kunst i kirkerommet

16.30 Seminaret avsluttes i Hana kirke

 

fra kl 18.00 St. Petri kirke Stavanger. Performance “Les Tenebres” ved Liv Kristin Holmberg. Dette er en performance for en-til-en og varer en time. Det er begrenset antall plasser og det anbefales å melde seg på tidlig. (Se mer informasjon.) Den vil gjentas hver hele time frem til kl 22.00.

22.00 St. Petri kirke Stavanger. Felles samling og alle er inviterte

 

Kort om bidragsyterne:

Per Odd Aarrestad: Norsk kunstner. Aarrestad har arbeidet med tegning og grafikk, og med skulpturer i tre, stein, metall, betong og glass. Han har stått for mer enn 40 offentlige utsmykninger. Aarestad er kjent for sine mange kunstverk i norske kirker, blant annet i Gand, Hana, Grødem, Frøyland, Orstad, Stokka og Bryne.

Oddbjørn Sørmoen: Fagdirektør i avdeling for kirke og samfunn, i KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter). Sørmoen har blant annet magistergrad i kunsthistorie og antikvarisk faglig utdannelse fra Kungliga Konsthögskolans Arkitekturskola i Stockholm. Sørmoen har arbeidet som seniorkonsulent hos Riksantikvaren med spesielt ansvar for kirker og kirkegårder. Han har også skrevet fagartikler og bøker.                                           

Espen Dietrichson: Norsk billedkunstner. Dietrichson er utdannet ved Oslo Tegne- og Maleskole og Statens kunstakademi. Dietrichson jobber hovedsakelig med skulptur, men har også stilt ut tegninger og silketrykk. Han jobber også med utsmykking av kirker, og har blant annet utsmykket Nye Våler kirke på Hedmark og arbeider nå med å utsmykke Østre Porsgrunn kirke sammen med Marie Buskov.

Marie Buskov: Billedkunster med utdannelse fra København og Oslo. Hun utsmykker Østre Porsgrunn kirke sammen med Espen Dietrichson. Buskov er valgt som kunstner for den nye kirken på Sola.

Gunnar Rønnestad: Assisterende stiftsdirektør i Stavanger bispedømme og leder for avdelingen personal, økonomi og forvaltning. Jurist.

Ove Morten Berge: Seniorrådgiver for kirkebygg i Kirkerådet. Berge er arkitekt, utdannet ved NTNU. Han har blant annet tegnet Grødem kirke.

Geir Haraldseth: Daglig leder ved Rogaland Kunstsenter, med bakgrunn som kurator og kritiker. Utdannet ved Bard College i New York og Central Saint Martins i London.

Liv Kristin Holmberg: Holmberg har en MA fra Kunstakademiet i Oslo og er utdannet klassisk pianist og organist fra Norges Musikkhøgskole og Sibelius Akademiet i Helsinki. Hun arbeider med ritualistisk teater og performancekunst i kunst- og kirkerom med fokus på forholdet mellom kunst og tro. www.livkristinholmberg.no

 

“Les Tenebres” (overs. fra fransk I den mørke time) er et møte med seg selv. Tittelen er hentet fra Olivier Messiaens siste verk for orgel, “Livre du Saint Sacrament” (Boken om de hellige sakramenter), som danner fundament for den musikalske regien. Performancen er filosofisk fundert i Heideggers begrep om væren-til-døden, der et møte med egen frykt og smerte kan tenkes som erkjennelsesåpnende, en mulighet til å bli egentlig, til å bli oss selv.

Begrenset antall plasser. For reservasjon, send SMS med ditt navn til nummer 971 95 857 og du vil bli tildelt tidspunkt for oppmøte. Les Tenebres er også tilgjengelig tirsdag 20. mars. Medvirkende: Hanna Barfod (skuespiller / performer)

 

PRAKTISK INFORMASJON

PRIS
Del 1  kr 200,-
Del 2  kr 300,-          inkluderer lunsj

Performance på kvelden er gratis.


TRANSPORT
For deltakere som blir med hele dagen, og derfor ankommer Hana kirke med felles buss, er det flere måter å komme seg hjem. Vi håper deltakere som er tilstede med egen bil kan ta med noen i bilen og kjøre til buss-/togstasjonen i Sandnes. Det går rutebuss 3 minutters gange fra kirken, som kjører til Sandnes rutebilstasjon. Taxi er selvfølgelig også en mulighet.


PÅMELDING

Du kan delta på hele dagen eller bare en av delene denne dagen.

I påmeldingsskjema er det tre valg for påmelding: Del 1, del 2 eller både del 1 og del 2.

Du finner link til påmelding på hjemmesiden til Stavanger bispedømme: kirken.no/Stavanger

 

Foto fra seminar: (Bilder tatt av Torunn Larsen og Kristel Talv):